Usporedba rezultata skoka u dalj na SP u Beogradu

Dvorana u Beogradu domaćin je Svjetskog dvoranskog prvenstva, od 18.-20. ožujka. Nakon odlične dvoranske sezone našega Filipa Pravdice, zanimljivo je bilo usporediti najbolje rezultate skakača u dalj u Beogradu s rezultatima koje je Filip imao ove sezone. Dakako, odmah pada u oči činjenica da bi sa svojim najboljim skokom sezone, dakle sa 7.91 iz Zagreba, 1. veljače 2022., u Beogradu bio među 10 najboljih. Ta duljina je ujedno i njegov najbolji skok u karijeri, a izjednačio je u centimetar daljinu koju je najbolje skočio i na otvorenom, također u Zagrebu, 28. srpnja 2018.

Na mitingu u Beogradu, koji je bio generalna proba za SP, održanom 7. ožujka, Pravdica je skočio 7.85. Kako je i na tom mitingu, a i na SP pobijedio Grk Mitiadis Tentoglu skočivši 8.25, zanimljivo je vidjeti da bi Filip s rezultatom iz Zagreba bio deveti na SP! S rezultatom s mitinga u Beogradu (7.85), Filip bi u finalu SP bio deseti!

Jasno, kako je ovo samo usporedba “kad bi bilo”, jer je hrvatska reprezentacija u Beogradu zastupljena samo s dvoje natjecatelja (Ivana Lončarek 28. na 60 metera s preponama, Filip Mihaljević odličan kuglom, tik uz postolje, četvrti), dopušteno nam je kalkulirati i reći da ako je Tentoglou skočio 7. ožujka 8.25, a na istom zaletištu 18. ožujka, u finalu SP 8.55 (najduži skok sezone u svijetu), da bi vjerojatno i Filip skakako bolje od 7.85, dobro možda ne baš 30 cm bolje, no recimo da bi preskočio 8 metara. Tada bi u finalu SP Pravdica bio šesti.

U svakom slučaju, šteta što nikad nećemo doznati što bi bilo da je bilo, da je Pravdica bio dio reprezentacije….

Činjenica jest da je sa skokom 7.91 Filip Pravdica trenutačno na 40. mjestu svjetske ljestvice skakača u dalj.